X Blogi

5 vinkkiä tiedonpalautukseen

Julkaissut XCure 12.5.2016 14:57

tiedonpalautus_xcure.jpgMoni tietää, kuinka laitteita pitäisi käsitellä ja kuinka laitteita käsitellään oikein, mutta valitettavan harva noudattaa ohjeistuksia. Moni esimerkiksi kantaa kannettavaa kainalossaan mukana työpäivän aikana pystyasennossa tai poistaa muistitikun suorilta käsin laitteesta. Kolkuttaako omatunto? Jos laitteita ei käsitellä oikein, levyjen vaurioitumisen riski on suuri. Jos levy tai laite vaurioituu riittävän pahoin, tiedostoja ei pahimmillaan saada lainkaan palautettua. Kuinka vältät suurimmat sudenkuopat tiedonpalautukseen liittyen ja varmistat tiedostojesi saatavuuden?

1. Varmuuskopioi tiedostot säännöllisesti

Varmuuskopioiden ottaminen tiedostoista on hyvin tehokas, ellei tehokkain, keino välttää tietojen menettäminen. Varmuuskopioinnilla varmistat, että tietosi ovat aina saatavilla, vaikka tietoa sisältävä laitteesi hajoaisi tai katoaisi.

Aina varmuuskopiointi ei kuitenkaan ole mahdollista, esimerkiksi huonojen internetyhteyksien äärellä, mutta kopiot tiedostoista kannattaa ottaa aina, kun siihen on mahdollisuus. Esimerkiksi liikkuvaa työtä tekevä voi ottaa varmuuskopiot aina toimistolle tai kotitoimistoon palatessaan. Tietokoneet voidaan myös asettaa varmuuskopioimaan tiedostoja automaattisesti, mikäli on olemassa riski, että varmuuskopiointi unohtuu tai jää muutoin tekemättä.

2. Käsittele laitteita, levyjä ja muisteja varoen

Tämä on monille itsestään selvä, mutta myös yllättävän monesti unohtuva neuvo. Valitettavan moni käsittelee etenkin kannettavia tietokoneita tai muistitikkuja melko huolimattomasti.

Kannettavat tietokoneet ja kovalevyt on syytä sammuttaa ennen niiden siirtämistä tai liikuttelua. Moni kantaa päällä olevia kannettavia kainalossa paikasta toiseen etenkin työpäivän aikana, mutta mikäli tietokoneessa on kiintolevy, se voi vaurioitua hyvinkin pahoin liikkeessä. Vain pieni tärähdys riittää vaurioittamaan levyn, pahimmillaan lopullisesti.

Pidä siis kannettava tietokone tai ulkoinen kovalevy aina paikallaan sen ollessa päällä tai siirtele sitä varoen, mikäli siirtäminen on ehdottoman pakollista. Muutoin pyri aina sammuttamaan laite ennen liikuttelua.

Ulkoiset lisälaitteet, kuten kamerat, muistitikut ja ulkoiset kovalevyt tulisi aina poistaa tietokoneista turvallisesti niiden ollessa poissa päältä, eikä muistitikkuja ole syytä säilyttää ilman asianmukaista suojaa. Ulkoiset laitteet tulee aina poistaa ”Poista laite turvallisesti”-toiminnon avulla – toiminnon olemassaololle on syynsä, usko tai älä.

3. Kun tieto katoaa, lopeta laitteen käyttö

Mikäli huomaat, että tietoja on kadonnut tai poistat vahingossa tärkeitä tiedostoja, lopeta laitteen käyttö välittömästi. Tietokone kirjoittaa jatkuvasti levylle uutta tietoa ja mahdollisuus onnistuneeseen tietojen palautukseen pienenee, kun konetta käytetään.

Kun kadonneet tiedot sijaitsevat tietokoneella, se olisi syytä tällaisessa tapauksessa sammuttaa pitämällä virtapainiketta pohjassa, kunnes kone sammuu. Tietokone nimittäin kirjoittaa levylle myös silloin, kun se sammutetaan normaalin Sammuta -komennon kautta.

4. Älä uudelleenkäynnistä vioittunutta kiintolevyä tai muistilaitetta

Mikäli esimerkiksi pudotat kannettavan tietokoneen, älä yritä käynnistää laitetta. Uudelleenkäynnistys aiheuttaa vain lisävahinkoa rikkoutuneelle kiintolevylle ja johtaa pahimmillaan tietojen lopulliseen menettämiseen. Mikäli laite pysyy käynnissä ja toimii normaalisti, ota välittömästi varmuuskopiot tiedoistasi. Pudotuksesta aiheutunut vaurio voi ilmetä vasta päivienkin kuluttua.

Muutoinkin turhaa uudelleenkäynnistystä on syytä välttää, mikäli kiintolevyn tai muistilaitteen epäillään vioittuneen. Jokainen ylimääräinen uudelleenkäynnistys voi aiheuttaa vakavia vaurioita levyyn ja saa aikaan vain lisätuhoa. Tämä heikentää tiedonpalautuksen onnistumisen mahdollisuutta huomattavasti.

5. Älä koskaan yritä tiedonpalautusta itse

Levydiagnostiikka on viimeinen virhe, mitä vioittuneelle kiintolevylle voidaan tehdä. Moni yrittää selvittää tietokoneen vikatiloja itse esimerkiksi juuri levydiagnostiikan avulla tai palauttaa tiedostoja muutoin itse. Tämä kuitenkin heikentää tiedonpalautuksen onnistumista, sillä levydiagnostiikan tekeminenkin voi aiheuttaa kiintolevyyn vakavia vaurioita ja aiheuttaa lisätuhoa ja –kustannuksia. Internetistä kiireellä haetut "tietojen palautus" -ohjelmat taas toivat pahimmillaan tai väärin käytettyinä ylikirjoittaa kadonneen tiedon ja tehdä tiedonpalautuksen mahdottomaksi. Jos siis epäilet tietojen kadonneen, ota yhteyttä ammattilaiseen ennen kuin yrität itse palauttaa tiedostoja.

Mikäli tarvitset tiedonpalautusta, ota yhteyttä XCuren asiantuntijoihin. Teemme laitteellesi maksuttoman tiedonpalautusanalyysin, jossa selvitämme, onko kadonneita tietoja mahdollisuus palauttaa. Annamme työllemme myös 100% tiedonpalautustakuun. Takuu tarkoittaa, että tiedonpalautustyö maksaa sinulle vain, mikäli pystymme pelastamaan tiedot.

Aiheet: Tiedonpalautus